MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2018-2021 / Skadliga ämnen / Giftfri miljö / Ekologisk, närproducerad och säsongsbetonad kost
Man som plockar äpple
Åtgärd TR.6.1.1

Ekologisk, närproducerad och säsongsbetonad kost

34 % av livsmedelsbudgeten för kostorganisationen ska utgöras av inköp av ekologiska livsmedel.
Syftet med åtgärden är att öka andelen ekologisk kost samt sträva efter att servera närproducerad mat i våra verksamheter. Fokus ska även ligga på att servera säsongsbetonat.

Genomförande
a) Vid kommande livsmedelsupphandling (2019) ska Upphandlingsmyndighetens kriterier för djuromsorg, ekologiska livsmedel/KRAV m m i möjligaste mån nyttjas. Livsmedelsupphandlingen ska delas upp i mindre produktgrupper med syfte att mindre företag ska lämna anbud. Upphandlingsenheten ska omvärldsbevaka möjligheten att ställa konkreta upphandlingskrav på närodlat och svenskt samt andra kvalitetskrav som förekommer vid livsmedelsupphandlingar

b) Kostcheferna ska sträva efter att göra inköp av ekologiska och närproducerade varor i så stor utsträckning som möjligt. Kostcheferna ska också sträva efter att planera kosten så att maten som serveras följer säsongen.

Uppföljning
G: Livsmedelsupphandlingen är utförd där miljökraven ovan har ställts. Kostcheferna ökar andelen ekologisk mat och arbetar aktivt och kontinuerligt med att servera närproducerat och säsongsbetonat.

H: Arbetet med att planera livsmedelsupphandling är igång. Arbetet med att servera ekologiskt, närproducerat och säsongsbetonat har påbörjats.

P: Arbetet med att servera ekologisk, närproducerat och säsongsbetonat har påbörjats.

Resultat

Barn- och utbildningsförvaltningen
Arbetet med att integrera grönare måltider i matsedeln har gjorts. Genom nytt kostprogram styrs inköpen direkt in på ekologiska, närproducerade och säsongsbetonade val. Med start 2021 mäts närodlat i vikt och i pris utifrån en slumpvald matsedelsvecka under varje vårtermin. Under 2021 ligger vi på 69% närodlat i vikt och 46% i närodlat pris. Det finns ingen definition på vad som är närodlat men kostorganisationen i Vaggeryds kommun har definierat närproducerat som 25 mils radie från kommungränsen.

Under 2021 har vad som serveras på mottagningskökens salladsbord analyserats. Där finns en förbättringspotential för variationen mellan årstiderna mellan de olika grönsakerna. Under 2021 köptes emellanåt en del grönsaker in som inte är i säsong vilket barn- och utbildningsförvaltningen kommer att arbeta vidare med.

I socialförvaltningens verksamhet planeras menyerna utifrån säsong i så stor utsträckning som möjligt. Under 2021 bestod 27,3 % av inköpen av ekologiska livsmedel för socialförvaltningen och 27,7 % i barn- och utbildningsförvaltningen. Den totala andelen ekologisk mat för Vaggeryds kommun landar på 34,1 %.

Uppdaterad: 2023-02-15
Delansvarig
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Socialnämnden