Gå direkt till sidans innehåll

Aktiviteter i plan för utveckling av biogas

Åtgärd MP. 1. 1
Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad
Styrdokument:

Plan för fortsatt utveckling av biogas

De aktiviteter som föreslås genomföras i plan för utveckling av biogas ska genomföras. De handlar bland annat om att avsätta mark för tankställe för biogas, uppdatera riktlinjer och styrdokument med att biogas ska prioriteras vid inköp, leasing och transportupphandling, sortera matavfall med mera.

Resultat

Omställning av kommunens egen fordonsflotta: Kommunen fortsätter arbetet med att ställa om sin fordonsflotta till fossilfria fordon. Något tankställe för biogas fanns inte på plats under 2024 varvid inga biogasbilar har införskaffats.

Utsortering av matavfall: Under sista halvan av 2023 blev FNI inklusive matavfallssortering obligatoriskt för alla småhus inom kommunen. Arbetet med att ansluta flerfamiljsbostäder och verksamheter till matavfallssortering pågår löpande och beräknas att slutföras under 2026. Det arbetet är tidskrävande då varje kund måste kontaktas personligen och införandet behöver därför ske succesivt. Specifikt matavfallssortering inom verksamheter tar tid då SÅM inte har tillgång till ett komplett verksamhetsregister. SÅM jobbar löpande med kommunikativa insatser för att öka utsorteringen av matavfall och motivera fler att minska mängden onödigt matavfall. Insamlat matavfall rötas i en anläggning där biogas produceras och restprodukten blir biogödsel. Gödseln är även KRAV-märkt och kan användas för ekologisk odling. I den senaste upphandlingen under 2023 kunde inte hänsyn tas till avståndet då den nuvarande aktören pressade priserna p g a investering i en dubblerad biogasproduktion. SÅM betalar nu 45 kr/ton matavfall aktören tar emot jämfört med tidigare 250 kr/ton. Ingen annan aktör var i närheten av dess priser.

Omvärldsbevakning: Vaggeryds kommun har deltagit aktivt på olika seminarium och arbetsgrupper som anordnas inom FASTR-projektet. FASTR-projektet avslutades under 2022.

Samverkan med näringslivet: För logistiksidan arbetar kommunen med fortsatt utveckling för att skapa förutsättningar och intresse för en biogasmack. Dock är intresset fortsatt svagt för biogas i transportsektorn. Det lokala intresset för etableringen av en anläggning för biogasproduktion är fortfarande intressant men saknar delfinansiering. Kommunen diskuterar med nya aktörer kring etableringar av snabbladdare för tunga fordon samt kring etablering av plats för produktion av vätgas.

Samverkan med gröna näringar: Den gröna näringen är väl etablerat i mötesforumet Vaggeryds Näringslivsråd. Där träffas alla näringssektorer varannan månad. Möjlighet finns här att lyfta frågor kring bland annat biogas.

Båramoterminalen: Kommunen ska fortsatt föra dialog med ägare till Båramoterminalen gällande elektrifiering och biogas. Kommunen har reserverat mark för etablering av tankställe för biogas. Kommunen deltar aktivt i arbetet med planering för upprustning av järnvägssystemet i norra Småland. Elektrifieringen av järnvägen är planerad till 2030-2031, nysträckningen mellan Byarum-Tenhult är planerad att byggas 2030-2033.

Mark för tankställe för biogas: Under 2024 har det inte inkommit några förfrågningar om biogasetableringar på de utpekade platserna, men flottan med biogasbilar och icke-fossila fordon hos ett par av våra lokala åkerier/företag har ökat.

Riktlinjer för upphandling: Nya riktlinjer för upphandling beslutades i kommunfullmäktige i januari 2024. I de nya riktlinjerna står att Upphandling och inköp ska följa kommunens antagna Miljöprogram och övriga antagna styrdokument inom området (t ex plan för utveckling av biogas). Eventuella avsteg ska motiveras och dokumenteras.

Ansvarig organisation
  • Kommunstyrelsen
Uppdaterad: 2025-02-04