Gå direkt till sidans innehåll

Minska gifter i barns vardag

Man som plockar äpple
Åtgärd TR. 6.1. 7

Arbetet med att minska gifter i pågår i projektet Kemikalieklok förskola. Barn kommer dock i kontakt med skadliga material och ämnen även på andra platser, t ex skola, fritidshem, föreningar och hemmet. Arbetet med att minska gifterna i barns vardag behöver breddas.

Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
Vid upphandling och inköp av leksaker ska höga krav ställas på produkterna gällande kemikalieinnehåll. I beställningssystemet ska det tydligt framgå vilka produkter som är miljövänliga och inte innehåller Arbetet i projektet kemikalieklok förskola ska utvärderas och delar av arbetet ska tas vidare in i övriga miljöer där barn vistas, t ex fritidshem, skola, föreningsliv och hemmet. Det kan t ex handla om att om informationsinsatser, rensning av material och leksaker och utbyte av möbler och andra produkter.

Uppföljning
G: Informationsinsatser är genomförda till målgrupperna och arbete med skadliga kemikalier.

att rensa ut material i olika verksamheter pågår
H: Minst en informationsinsats är genomförd och planering av vilka miljöer vi ska byta ut material pågår
P: Informationsinsatser planeras för en eller flera av målgrupperna

Genomförande 2020
Under 2020 kommer en kemikalieansvarig pedagog på varje förskola i Vaggeryds kommun att genomföra en utbildning i hur hanteringen av kemikalier som finns på arbetsplatsen ska registreras enligt miljöbalken.

Uppföljning
Utbildningen är genomförd för samtliga kemikalieansvariga pedagoger. Majoriteten av de kemikalieprodukter som finns inom förskolan är idag registrerade. Resultatet av arbetet kring registreringen påvisar att det är ett tidskrävande arbete som dessutom kontinuerligt ska uppdateras. Där av ser vi behovet av en upphandling där man förebygger kemikaliearbetet övergripande i kommunen, genom att i samband med upphandlingen bestämma vilken/vilka produkter som ska köpas in.

Resultat

Ett utökat arbete om kemikalieklok skola planerades i grundskolan men covid-19 pandemin satte stopp för implementeringen av detta. Arbetet finns med i kommunens miljöprogram för 2022-2025. Under 2021 fortsatte arbetet med att inventera och riskbedöma kemikalier på förskolor och skolor. Miljöstrategen besöker Öppna förskolan två gånger per år för att prata om kemikalieklok vardag till målgruppen föräldrar.

Delansvarig
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Kommunstyrelsen
  • Kultur- och fritidsnämnden
Uppdaterad: 2024-01-16