MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2018-2021 / Luft / Säker strålmiljö / Solskydd på skolor, förskolor och fritidshem
Åtgärd TR.9.2.1

Solskydd på skolor, förskolor och fritidshem

Syftet med åtgärden är att de lekintensiva områdena på skolgårdar (årskurs 1-3), förskolegårdar och fritidshems utemiljöer ska vara beskuggade så att merparten av de attraktiva lekmiljöerna är minst i 50 % skugga kl 11-15 och sandlådor för barn på en småbarnsavdelning är till minst 50 % i skugga kl 11-15. Mätningarna bör genomföras under april-augusti då solen är intensiv och lövverken utslagna.

Genomförande
a) En inventering av nuvarande läge i utemiljöer som identifierar eventuella brister genomförs.
b) En åtgärdsplan med tidsatta åtgärder tas fram. Planen ska utformas så att när den är genomförd är minst 50 % av de lekintensiva ytorna beskuggade eller investeringsbeslut är tagna.
c) En rutin för att regelbundet kontrollera att 50 % av de lekintensiva ytorna är skuggade införs i egenkontrollen för skolan och är också ett krav för att åtgärden ska anses vara uppfylld. Vid planering av nya skolor ska skolgårdarna utformas så att förslagets syfte och mål uppfylls.
d) Kommuner informerar också privata aktörer om arbetet.

Uppföljning
G: a, b och c är genomförda. Minst 50 % av de lekintensiva ytorna är beskuggande och det finns en beslutad åtgärdsplan med tidssatta åtgärder för att uppnå målet.
H: a och b är genomförda men åtgärderna i planen är inte genomförda ännu.
P: a är genomförd

Resultat

Sedan 2020 finns solskydd på alla förskolor där behov funnits.

Under 2021 har skolor och fritidshem inventerats för att se vilka platser som behöver solskydd. De skolor med föränderlig lokalplan (exempelvis Götafors skola och Östra skolans temporära lokaler) har störst behov av solskyddade miljöer. I det fortsatta arbetet kommer man arbeta med att främst sparar träd som solskydd istället för att sätta upp byggda solskydd.

Uppdaterad: 2022-06-14
Ansvarig organisation
  • Barn- och utbildningsnämnden