MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2018-2021 / Levnadsmiljö / Grön infrastruktur / Hänsyn till skyddsvärda träd
Åtgärd TR.3.2.1

Hänsyn till skyddsvärda träd

En inventering av skyddsvärda träd har tidigare utförts i kommunen. Resultatet från inventeringen ligger inne i kommunens GIS-databas. De skyddsvärda träden har en viktig funktion i ekosystemen och fler behöver få kunskap om både skyddsvärda träd och ekosystemtjänster. Exempel på skyddsvärda träd kan vara grova eller gamla träd, hålträd eller hamlade träd.

Genomförande
I arbetet med detaljplaner ska skyddsvärda träd ingå i kartläggningen av naturvärden. I detaljplanen ska hänsyn tas till skyddsvärda träd så att de kan bevaras. Hänsyn ska även tas vid exploatering och byggnation av områden.

Uppföljning
G: En rutin eller etablerat arbetssätt finns framtagen för att ta hänsyn till skyddsvärda träd.
P: En rutin är påbörjad för att ta hänsyn till skyddsvärda träd

Resultat

I och med kommunens grönstrukturplan tas ett helhetsgrepp kring hur vi tar hänsyn till de gröna värdena i samhällsplaneringen. Hänsynen till skyddsvärda träd är en del i detta och ett nytt strukturerat arbetssätt för att bedöma värdet av och ta hänsyn till de skyddsvärda träden har påbörjats genom det så kallade ESTER-verktyget (Ekosystemtjänsteffekträkning) från Boverket.

Under 2020 finns rutiner för att skyddsvärda träd tas med i följande sammanhang:

  • Uppstartsmöte för detaljplaner
  • ESTER- analys för detaljplaner
  • Kommenteras vid förhandsbesked för bygglov

Under 2020 och 2021 har vi dock sett brister senare i planskedet där detaljplanen ska gå från ritning på karta till att genomföras. Det finns flera exempel där skyddsvärda träd uttryckligen ska sparas men har ändå avverkats. Nu behöver arbetet med att ta hänsyn till skyddsvärda träd implementeras i alla verksamheter.

Uppdaterad: 2024-01-16
Delansvarig
  • Kommunstyrelsen
  • Tekniska nämnden
  • VSBo