Gå direkt till sidans innehåll

Synliggöra och kommunicera skyddsvärda träd

Åtgärd TR. 4.1. 4

En inventering av skyddsvärda träd har tidigare utförts i kommunen. Resultatet från inventeringen ligger inne i kommunens GIS-databas. De skyddsvärda träden har en viktig funktion i ekosystemen och fler behöver få kunskap om både skyddsvärda träd och ekosystemtjänster. Exempel på skyddsvärda träd kan vara gamla eller grova träd, hålträd och hamlade träd.

Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
Kommunen ska synliggöra och i fält markera ut utvalda skyddsvärda träd. Arbetet med att markera ut skyddsvärda träd ska kommuniceras till allmänheten, för att öka kunskapen om skyddsvärda träd och ekosystemtjänster.

Tekniska kontoret ansvarar för utmärkningen i fält och kanslienheten ansvarar för kommunikationsinsatserna.
Uppföljning
G: en plan finns framtagen för vilka träd som ska markeras ut inom en fyraårsperiod.
H: markering av enstaka träd har utförts och en kommunikationsinsats har påbörjats
Markeringen av träd har påbörjats och kommunikationsinsatser har utförts
P: arbetet med att välja vilka träd som ska märkas ut samt att planera kommunikationsinsatser har påbörjats

Resultat

Under 2020 har tekniska kontoret och kommunledningskontoret inventerat ca 175 skyddsvärda träd på kommunal mark och ca 50 träd återstår att inventera. Uppgifter från inventeringen har lagts in i appen stadsträd (stadstrad.nu) som är åtkomligt för alla. Vid inventeringen har de träd där skyltar är aktuella markerats, men inga skyltar har satts upp under 2021.

Under 2020-2021 har ett samarbetsprojekt med förskolorna i kommunen genomförts. Varje förskola blev erbjuden att bli kompis med ett skyddsvärt träd i närheten av respektive förskola. De deltagande förskolorna har besökt sitt kompisträd under varje årstid och dokumenterat det på olika sätt. Alla deltagande förskolor fick under 2021 ett äppelträd planterat på sin gård.

Delansvarig
  • Kommunstyrelsen
  • Tekniska nämnden
Uppdaterad: 2024-01-16