Gå direkt till sidans innehåll

Frihuggning av skyddsvärda träd

Åtgärd TR. 4.1. 3

Gamla, grova och ihåliga träd utgör viktiga livsmiljöer för en mängd hotade och missgynnade arter. Utöver trädens viktiga ekologiska roll bidrar de också till ett attraktivt landskap och många träd vittnar också om äldre tiders brukande. Genom att frihugga skyddsvärda träd, framförallt ek, på kommunens egna marker ökar det biologiska värdet på träden och ekosystemet stärks.

Åtgärdsstatus:
Påbörjad Påbörjad
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
En analys ska genomföras över vilka träd som ska frihuggas genom att använda befintligt inventeringsunderlag. Därefter ska en plan och rutin tas fram på hur träden ska frihuggas samt vilka träd som ska frihuggas.
Frihuggning ska ske av skyddsvärda träd, framförallt ek. Dessutom ska efterföljare som finns i samma områden som de skyddsvärda ekarna frihuggas.

Uppföljning
G: Kommunen har kommit igång att frihugga skyddsvärda träd och tagit fram en rutin och plan för vilka träd som ska frihuggas och hur

H: Kommunen har kommit igång att frihugga skyddsvärda träd eller tagit fram en rutin och plan för vilka träd som ska frihuggas och hur

P: Kommunen har påbörjat planeringen av vilka områden och träd som ska frihuggas.

Resultat

Vaggeryds kommun beviljades ett LONA-bidrag från Naturvårdsverket för att arbeta med att inventera, frihugga och kommunicera om skyddsvärda träd. Under 2020 har kommunledningskontoret och tekniska kontoret påbörjat inventeringen av skyddsvärda träd på kommunal mark. Totalt har 175 skyddsvärda träd inventerats och ca 50 träd kvarstår. Av de hittills inventerade träden så är det en del som har tagits ner. Inventeringen visar att det är 9 träd som behöver frihuggas och ca 20 träd som behöver röjas fram/beskäras/tas ner och ersättas med nya träd.

Ansvarig organisation
  • Tekniska nämnden
Uppdaterad: 2024-01-16