Genomförande
a) Kommunerna genomför en inventering för att se vilka förskolor och skolor som har mer än 300 meter till ett grönområde.
b) Kommunerna tar i samverkan med Länsstyrelsen fram en metod för uppföljning och utvärdering av i vilken utsträckning förskolorna och skolorna arbetar med friluftsliv.
c) Kommunerna använder den nya kunskapen för att senast år 2020 ta fram en handlingsplan, eller inkludera aktiviteter i befintliga styrdokument, för att öka barn och ungas tillgång till friluftsliv.
Främja barn och ungas tillgång till friluftslivet
Syfte och mål
Öka kunskapen om barn och ungas tillgång till friluftsliv för att därmed kunna hitta sätt att successivt förbättra samt utveckla tillgång och möjligheter, både generellt och för särskilda grupper.
Resultat
Under 2018 gjordes en enkätundersökning bland kommunens förskolor om hur långt de hade till närmaste grönområde.
Åtgärden har inte att kunnat genomföras inom programperioden i sin helhet. Åtgärden ersätts av åtgärderna "Utöka naturpedagogiken i kommunen" och "Gröna skolgårdar" i miljöprogrammet för 2022-2025. Underlag i grönstrukturplanen kan också vara ett sätt att arbeta med frågan.
Skolans verksamhet har varit drabbad av covid-19 pandemin. Det har bidragit till att bland annat den planerade utomhusmatlagningen med ReMida har fått ställas in. ReMida har dock köpt in ett tält för att enklare kunna genomföra lektioner utomhus i alla väder, och därmed främja barn och ungas tillgång till friluftsliv.