Bakgrund
För att naturen ska vara tillgänglig för alla behöver vissa platser tillgängliggöras för personer som av olika anledningar har svårt för att ta sig ut och röra sig i naturen idag. Det kan handla om både fysiska och psykiska funktionshinder men även språkliga begränsningar och andra svårigheter för att ta till sig information. Faciliteter så som WC, vindskydd, grillplatser, parkeringar, breda grusade stigar, skyltar, bryggor, kartor mm underlättar för de allra flesta. Men tillgänglighet handlar också om att olika typer av områden finns tillgängliga, allt ifrån tysta områden till mountainbikeslingor, fiskeplatser och spännande naturmiljöer men även ökad tillgång till olika former av mer organiserad verksamhet så som exempelvis guidningar. Allt behöver inte vara tillgängligt för alla i alla länets kommuner men sett till länet som helhet behövs fler platser där så många som möjligt kan uppleva friluftsliv utan att känna sig begränsade av funktionsvariationer.
Genomförande
a) Kommunen kartlägger vilka områden som kan vara aktuella att tillgänglighetsanpassa. Inom de aktuella områdena inventeras vilka typer av anpassningar som kan vara aktuella.
b) Kommunen tar fram en handlingsplan över vilka områden som ska tillgänglighetsanpassas. Handlingsplanen ska innehålla områden, vilka typer av anpassningar som ska göras samt en kostnadsuppskattning.
c) Kommunen genomför tillgänglighetsåtgärderna i handlingsplanen och marknadsför dessa.
Uppföljning
G: a, b och c är genomförda.
H: a och b är genomförda.
P:a är genomförd.