Gå direkt till sidans innehåll

Ta fram en grönstrukturplan

Åtgärd TR. 3.2. 1

En ny grönstrukturplan kan visa hur Vaggeryds kommun kan förbli och ytterligare utvecklas till en kommun med stora gröna kvalitéer ur såväl ett socialt som ekologiskt perspektiv, en grön kommun för samhällsinvånare och besökare, med tydlig karaktär och ett rikt växt och djurliv. Grönstrukturplanen ska vara kommunövergripande.

Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2019
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Bakgrund
Det finns två grönplaner, en för Skillingaryd (2005) och en för Vaggeryd (2008). Planerna har fungerat väl och en stor del av innehållet är genomfört. Nyttan med en grönstrukturplan är bl a att den underlättar och ger stöd för avvägning och prioritering för tätorternas markanvändning, kopplar samman den tätortsnära skogen med tätorternas grönstruktur, kopplar till centrumutvecklingsarbetet och kan identifiera nya åtgärder. När samhället utvecklas kan grönplanen användas för planprocessens gröna och sociala strategier.

Genomförande
Arbetet med grönstrukturplanen leds av planarkitekt och en projektresurs tillsammans med en arbetsgrupp där gatu- och parkchef, planingenjör, beredskapssamordnare, GIS-samordnare och miljöstrateg ingår. Grönstrukturplanen fokuserar på ekosystemtjänster och innefattar tätorterna Vaggeryd, Skillingaryd, Hok, Bondstorp, Klevshult samt Byarum.

Uppföljning
G: En uppdaterad grönstrukturplan finns för tätorterna Vaggeryd, Skillingaryd, Hok, Bondstorp, Klevshult samt Byarum.

H: Arbete med att uppdatera eller ta fram grönstrukturplaner för berörda tätorter har kommit mer än halvvägs.

P: Arbete med att uppdatera eller ta fram grönstrukturplaner för berörda tätorter har påbörjats.

Resultat

En grönstrukturplan med 7 underlagsrapporter finns framtagen och är beslutad av kommunfullmäktige.

Ansvarig organisation
  • Kommunstyrelsen
Uppdaterad: 2021-03-04