Gå direkt till sidans innehåll

Kartläggning av socialt viktiga områden

Åtgärd TR. 3.2. 1

Syftet med åtgärden är dels att bidra till ökad kunskap hos länets planerare när det gäller kartläggning och värdering av viktiga friluftsområden på ett mer systematiskt sätt, dels att påbörja arbetet med att få fram bättre kartmaterial där dessa områden finns utpekade genom Naturvårdsverkets metod.

Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2020
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
Naturvårdsverket har utvecklat en metod för att kartlägga naturområden som har stor betydelse för friluftsliv, rekreation och turism på lokal och regional nivå .
Metoden bygger på följande steg

  1. Etablering av arbetsgrupp.
  2. Insamling av underlag genom att titta på vilket material och underlag som redan finns att tillgå.
  3. Kartläggning av definierade områdestyper, exempel på typer är tätortsnära natur, stränder och vattenområden samt tätortsnära friluftsområden.
  4. Värdering av område utifrån egenskaper och värderingskriterier för att tydliggöra områdets kvaliteter och brister samt vad som behöver skyddas respektive utvecklas.
  5. Klassificera områden från mycket viktigt friluftsområde till ej klassificerad område.
  6. Visualisering och dokumentation tillexempel som ett digitalt kartskikt.

Metodmaterialet finns tillgängligt och kan börja användas på lokal och regional nivå.
I ett första steg är metoden tänkt att testas i arbete med grönstrukturplanen. Därefter sker en utvärdering av metoden för att se olm den kan användas i andra kommunala projekt.

För att läsa åtgärden i sin helhet, se Länsstyrelsens Grön handlingsplan, 2018-2022, åtgärd 34.

Uppföljning
G: Kommunen har genomfört en kartläggning enligt Naturvårdsverkets metod och en utvärdering har utförts.
H: Kommunen har påbörjat en kartläggning enligt Naturvårdsverkets metod.
P:Kommunen har deltagit på Länsstyrelsens utbildning alternativt själva satt sig in i metoden.

Resultat

Under våren 2019 startades arbetet upp med att kartlägga och klassificera områden med betydelse för friluftslivet i Vaggeryds kommun, som en del av Grönstrukturplanen. Kartläggningen fick en egen underlagsrapport till planen, "Underlagsrapport 4- Friluftslivets värden".

I februari 2019 deltog planarkitekt och hållbarhetsstrateg på en informations- och inspirationsträff i Växjö med Naturvårdsverket för kommuner som var intresserade av att komma igång med att göra en kartläggning av friluftsområden och/eller en kommunal friluftsplan och hur det hänger samman med det regionala målarbetet med grön infrastruktur. Kartläggningen genomfördes i en mindre arbetsgrupp bestående av gata- parkchef, kultur- och fritidschef, planarkitekt, GIS- samordnare och hållbarhetsstrateg. Underlag inhämtades även från tre föreningar som förvaltar och har aktiviteter i kommunens tre stora tätortsnära friluftsområden (Bäckalyckan, Grönelund, Friluftsgården), via Natur- och miljörådet. Orienteringsklubben VSOK lämnade även in kartor över olika tävlingsområden samt andra skogsområden som de är aktiva i. Föreningarna i Natur- och miljörådet fick i ett tidigt skede testa att värdera de olika parametrarna för sitt eget område, som ett test av metoden och som ett utgångläge för resterande värderingar. Områden i naturinventering från 1975 med betydelse för friluftslivet inkluderades i kartläggningen. En karta producerades i GIS. Totalt kartlades drygt 100 områden med betydelse för friluftslivet, var av cirka 20 områden fick klassningen A - mycket viktigt friluftsområde. Resultatet har visualiserats i grönstrukturplanen.

Ansvarig organisation
  • Kommunstyrelsen
  • Kultur- och fritidsnämnden
Uppdaterad: 2022-04-14