Bakgrund
Vandringshinder i vattendrag är hinder som stänger olika djurarter ute från deras naturliga livs-, lek- och uppväxtområden. Detta orsakar problem för djuren då de är beroende av att kunna vandra fritt för att förbättra sin överlevnads- och reproduktionschans. Vandringshinder är på så vis ett hot mot djurarters fortlevnad och därmed den biologiska mångfalden. Vandringshinder kan utgöras av broar, dammar och felkonstruerade vägtrummor.
Genomförande
Vaggeryds kommun ska inventera vilka vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur, inklusive utter, som finns i det kommunala vägnätet. Länsstyrelsen tillhandahåller underlag med potentiella inventeringsobjekt samt, vid behov, en utbildning för kommunens inventerare.
Efter utförd inventering ska kommunen ta fram ett förslag på vilka vandringshinder som är möjliga att åtgärda. I förslaget ska det framgå vilken typ av vandringshinder det är, vad som behöver göras, en uppskattad kostnad samt en prioriteringsordning.
Uppföljning
G: Kommunen har inventerat utvalda objekt samt tagit fram ett förslag på vilka vandringshinder som är möjliga att åtgärda.
H: Kommunen har påbörjat arbetet med att inventera vandringshinder i det kommunala vägnätet
P: Kommunen har fått underlag från Länsstyrelsen om potentiella inventeringsobjekt samt haft en utbildning för inventerare.