Gå direkt till sidans innehåll

Använda framtagna kunskapsunderlag som prioriteringsunderlag

Åtgärd TR. 3.2. 2

Nya planeringsunderlag tillkommer ständigt. Genom att skapa rutiner för hur vi ska säkerställa att vi nyttjar redan framtagna underlag som stöd vid prioriteringar i naturvårdsarbetet kan det bidra till väl planerade åtgärder samt att en större hänsyn tas till naturvärden vid olika åtgärder.

Åtgärdsstatus:
Genomförd Genomförd 2021
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
Länsstyrelsen ordnar en workshop där bl a kommunen bjuds in och får en genomgång av skikten som kopplar till åtgärden; vilka de är, hur de kan användas och var de kan laddas ned. Kommunerna laddar ner och använder de underlag som är tillämpbara för sin verksamhet. Miljöstrategen, planarkitekter och samhällsutvecklaren har nytta av detta planeringsunderlag i samhällsplaneringen och vid exploatering. Tekniska kontoret har nytta av planeringsunderlaget vid exploateringar som rör de tekniska verksamheterna.

Uppföljning
G: Skikten används rutinmässigt som underlag vid naturvårdsarbete.
H: Skikten är nedladdade från Länsstyrelsens hemsida och naturvårdsarbete har börjat planeras och prioriteras med hjälp av skikten.

Resultat

Under hösten 2018 har tjänstemän från kommunen deltagit på en workshop i ämnet som anordnats av Länsstyrelsen. De kartskikt som Länsstyrelsen gick igenom var bland annat LEIF (Levande ekosystem i framtiden), Lövsuccé, värdetrakter/värdeindex och kartläggning av socialt viktiga områden. Några av dessa lager samt många fler lager från Länsstyrelsens GIS-databas har använts och bearbetats i kommunens grönstrukturplan under 2019. När grönstrukturplanen är godkänd som planeringsunderlag kommer kunskapsunderlaget att börja användas fullt ut och åtgärden kan räknas som genomförs kontinuerligt.

Under januari 2021 har grönstrukturplanens samtliga lager lagts till i kommunens interna kartsystem och två uppstartsmöten har arrangerats för att visa användarna innehållet hur de olika skikten kan användas. Användare så som planarkitekter, räddningstjänsten, tekniska kontoret (gata- parkchef, VA-chef arbetsledare, projektledare), barn- och utbildningsförvaltningen (lokalplanerare) samt kultur- och fritidsförvaltningen har fått ta del av kartunderlaget. Lager som finns tillgängliga är samtliga värdekärnor- värdetrakter-värdenätverk, socialt viktiga områden (friluftslivskartering) samt lövsuccé (del av värdekärnorna för lövskog).

Uppföljande möten bör ske för att säkerställa hur användarna upplever underlaget och att de vet var de hittar det.

Delansvarig
  • Kommunstyrelsen
  • Tekniska nämnden
Uppdaterad: 2024-01-16