Gå direkt till sidans innehåll

Minska matsvinnet i våra verksamheter

Åtgärd TR. 10.2. 7

Målet är att vi ska minska matsvinnet i alla våra verksamheter. Att minska matsvinnet handlar till stor del om att ändra våra vanor och synsätt på mat och matavfall.

Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt
Styrdokument:

Miljöprogrammet

Genomförande
a) Under 2017-2018 ska mätningar av matsvinn utföras på 5 förskolor och skolor i kommunen. Dessa mätningar ligger sedan till grund för hur mycket vi har lyckats minska vårt matsvinn till 2021.

b) En utbildning/inspirationsdag eller workshop med temat Minska matsvinn ska hållas för personal inom bl a kostenheten samt personal inom skola och förskola(?). Utbildningen ska ge ökad förståelse för hur vi kan minska matsvinnet och varför. Utbildningen ska även ge verktyg till hur kan arbeta praktiskt med att minska matsvinnet i våra verksamheter.

c) Checklistor för hur olika verksamheter kan arbeta med matsvinnet ska tas fram och användas i verksamheterna.

d) Matsvinnet år 2021 ska jämföras med matsvinnet år 2017.

Uppföljning
G: a, b, c och d är genomförda
H: a, b,c är genomfört
P: a, b är genomfört

Resultat

Barn- och utbildningsförvaltningen
Matsvinnsmätning har skett under två veckor våren 2021 och fyra veckor hösten 2021. Alla kök har mätt kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinnet är uppdelat i två kategorier - lagringssvinn och beredningssvinn. Resultatet från höstens mätning visar att 14 kök har minskat sitt matsvinn sedan höstterminen 2019 och fyra kök har ökat sitt matsvinn. Det totala matsvinnet visar under höstterminen 2021 55 g/portion, 36 % mindre än mätresultatet från höstterminen 2019.

Analys av höstterminens resultat:
Den största delen av matsvinnet är serveringssvinnet som ligger på 1 262 kg på en 4 veckors period. Detta motsvarar 47 % av det totala svinnet. Därefter ligger tallrikssvinnet på 951 kg, 36 % av totala svinnet, följt av kökssvinnet på 465 kg, 17 % av det totala svinnet.

Trots fina resultat med ett minskat matsvinn ser vi ingen skillnad i uppäten mängd mat. Vi ligger kvar på 237 gram uppäten mängd mat per portion, samma nivå som tidigare år.

Vi ser att mängden matsvinn skiljer mycket mellan tillagningskök och mottagningskök. Vi ser att våra tillagningskök slänger betydligt mindre än våra mottagningskök. Tillagningskök slänger 54 % mindre än mottagningskök, 34g/port jämfört med 75g/port.

Vi ser också att mängden matsvinn skiljer sig mycket mellan verksamhetstyp. Det lägsta matsvinnet ser vi i grundskolekök (41g/port) och det högsta matsvinnet ser vi på gymnasiet (105 g/port). Fenix har haft stora utmaningar med närvarorapportering under året. Förskoleköken visar ett matsvinn på 69g/port.

Klimatrelaterade aspekten:
Enligt Naturvårdsverket har matavfall en klimatschablon på 2,4 CO2 ekv vilket innebär att det uppkomna matsvinnet har gett upphov till koldioxidutsläpp på 1 608 CO2 ekv på en vecka. Räknat på ett läsår blir utsläppet ca 57 245CO2 ekv.

Varje kök har fått ut en matsvinnsrapport för just sitt resultat för hösten 2022. Matsvinnsrapporten hjälper respektive kock/måltidspersonal att hitta åtgärder som är aktuella för just sin verksamhet. Åtgärder som är planerade handlar t.ex. om mindre upplägg, noggrann portionsberäkning, jobba med restaurangmiljöer, salladsschema, kommunikation, matsvinnsdagbok, "plan b-mat" med mera. Matsvinnsrapporten för varje kök ska vara transparant och antingen sättas upp i matsalen eller användas som underlag för dialog vid matråden.

På uppstartsträffen för all kökspersonal inför ht 2021 har matsvinn varit en viktig agenda punkt. Vi hade fokus på kompetensutveckling, inspiration och dialog kring arbetsmetoder och planering.

Ett bra arbete med mätningen som synliggjort hur varje kök ligger till och således vilka åtgärder som behöver vidtas tillsammans med kökschefernas, kockarnas och måltidspersonalens involvering har varit viktiga framgångsfaktorer för ett minskat matsvinn. Vi ser också våra tillagningskök som en viktig framgångsfaktor för att kunna jobba med minskat matsvinn.

2021 Socialförvaltningen:
Under 2021 fortsatte köken inom socialförvaltningen sin mätning av kantinsvinnet från enheter men mätningarna har varit svåra att genomföra fullt p g a covid-19.

Verksamheten med svinnlådor har utökats till ytterligare två områden för att säkerställa att mat inte går till spillo.

Planerat är att utveckla svinnmätningssystemet till 2022 med att inkludera tallriksvinn och där med se en tydligare helhetsbild på brukarnas matvanor.

Delansvarig
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Socialnämnden
Uppdaterad: 2023-02-15