MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2022-2025 / Hållbara gröna och blå miljöer / Natur / Främja barn och ungas tillgång till friluftslivet
Åtgärd MP.3.2.16

Främja barn och ungas tillgång till friluftslivet

Främja barn- och ungas tillgång till friluftsliv genom att använda skog och grönområden samt koppla detta till undervisningen. ReMida har skapande skola som utför mycket av sin verksamhet utomhus.

Öka kunskapen om barn och ungas tillgång till friluftsliv för att därmed kunna hitta sätt att successivt förbättra samt utveckla tillgång och möjligheter, både generellt och för särskilda grupper. Kommunerna genomför en inventering för att se vilka förskolor och skolor som har mer än 300 meter till ett grönområde. Kommunerna tar i samverkan med Länsstyrelsen fram en metod för uppföljning och utvärdering av i vilken utsträckning förskolorna och skolorna arbetar med friluftsliv. Kommunerna använder den nya kunskapen för att ta fram en handlingsplan, eller inkludera aktiviteter i befintliga styrdokument, för att öka barn och ungas tillgång till friluftsliv.

Resultat

Någon kartläggning kring vilka skolor och förskolor som har mer än 300 meter till ett grönområde är inte genomfört under 2023. Kommunen arbetar dock på andra sätt för att främja barn och ungas tillgång till friluftsliv. Förskolan, grundskolan och fritids arbetar mycket med att vara i naturen. De har naturen som klassrum vid till exempel utedagar och friluftsdagar. ReMida bidrar med björkved till alla barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter för att främja uteliv och kunskaper kring naturen.

Tekniska kontoret har under 2023 satt upp informationsskyltar för en vandringsslinga vid Lagan i Vaggeryd. Fokus ligger på social hållbarhet, kulturella ekosystemtjänster och friluftsliv och riktar sig till alla åldrar.

Uppdaterad: 2024-02-20
Delansvarig
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Kommunstyrelsen
  • Kultur- och fritidsnämnden
  • Tekniska nämnden