MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2022-2025 / Hållbar samhällsplanering och bebyggelse / Avfall / Minska matsvinnet
Åtgärd MP.2.2.1

Minska matsvinnet

Fortsatt arbete med att minska matsvinnet i våra verksamheter enligt det arbete som finns samt fortsatt utåtriktad kommunikation.

Resultat

Barn- och utbildningsförvaltningen har utfört mätning av matsvinn under tre veckor våren 2023. Alla kök har mätt kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinnet är uppdelat i två kategorier - lagringssvinn och beredningssvinn. Det totala matsvinnet under vårterminen 2023 är 56 g/portion.
Den största delen av matsvinnet är serveringssvinnet som står för 46 % av det totala svinnet. Därefter ligger tallrikssvinnet, 42 % av totala svinnet, följt av kökssvinnet, 12 % av det totala svinnet.

Mängden matsvinn skiljer mycket mellan tillagningskök och mottagningskök, tillagningsköken slänger 56 % mindre än våra mottagningskök, 41g/port jämfört med 72g/port. En av de största anledningarna är att i tillagningskök kan lägga sina livsmedelsbeställningar närmre det planerade tillagningstillfället för att komma så nära rätt mängd beställd mat som möjligt samt kyla ner och återuppvärma lagad mat. Dessa möjligheter har inte våra mottagningskök.

Mängden matsvinn skiljer sig också mellan verksamhetstyp. Det lägsta matsvinnet ser vi i grundskolekök (38g/port) och det högsta matsvinnet ser vi på gymnasiet (152 g/port). Förskolekök har ett matsvinn på 71 g/portion.

Under hösten 2022 startades försäljning av matsvinnslådor från våra tillagningskök med syfte om att kunna ta hand om matsvinnet från serveringen. På Fenix finns en positiv försäljningskurva och nu tas det fram en miljövänlig take-awaylåda för att öka servicen på försäljningen.

Sedan hösten 2019 har barn- och utbildningsförvaltningen minskat sitt matsvinn med 34,2%, från 85 g/portion till 56g/portion.

Socialförvaltningen har under flera år arbetat igenom rutiner för att hålla matsvinnet på så låga nivåer som möjligt. Genom samarbete med dietist har det diskuterats hur vi kan få ut det mesta ur råvaror. Under gemensamma APT tillfällen diskuterat vikten av att inte tillaga mer mat än vad som äts upp.

Under 2023 har man fortsatt systemet med kontaktpersoner från köket som har ett uppdrag att samarbeta tätare med avdelningarnas personal så vi kan kommunicera lättare och snabbare och få feedback hur brukare äter då dagsform kan skapa stora skillnader. I beställningslistorna har vi minskat på antalet produkter för att minska risken för svinn pga tex för många pålägg. Vi fortsätter att föra statistik på hur mycket avdelningarna på särskilda boenden beställer från köken så alla kan försöka hålla sin budget.

Vi har plockat bort restaurangernas mindre populära alternativrätt så vi ytterligare minskar risken för matsvinn och med vårt svinnmatlådor-initiativ så kan vi oftast nolla antalet portioner som slängs efter lunchen på våra restauranger. Vi har ökat antalet middagar i veckan där kockarna ges en valfrihet att kunna skicka kvällsmål som kan bestå av resthantering där vi utnyttjar sparad mat från tidigare.

Vi planerar vägning av tallrikssvinn och serveringssvinn under våren 2024. Fortsatt kommer denna vägning att återkomma en gång/år.

Uppdaterad: 2024-03-12
Ansvarig organisation
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Socialnämnden