Gå direkt till sidans innehåll

Minska matsvinnet

Åtgärd MP. 2.2. 1
Åtgärdsstatus:
Genomförs kontinuerligt Genomförs kontinuerligt

Fortsatt arbete med att minska matsvinnet i våra verksamheter enligt det arbete som finns samt fortsatt utåtriktad kommunikation.

Resultat

Barn- och utbildningsförvaltningen har utfört mätning av matsvinn under två veckor våren 2024. Alla kök har mätt kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinnet är uppdelat i två kategorier - lagringssvinn och beredningssvinn. Det totala matsvinnet under vårterminen 2024 är 50 g/portion.
Den största delen av matsvinnet är serveringssvinnet och tallrikssvinnet som vardera står för 43 % av det totala svinnet. Därefter ligger kökssvinnet som står för 14 % av det totala svinnet.

Mängden matsvinn skiljer mycket mellan tillagningskök och mottagningskök, tillagningsköken slänger 35 % mindre än våra mottagningskök, 43g/port jämfört med 65g/port. En av de största anledningarna är att i tillagningskök kan kocken lägga sina livsmedelsbeställningar närmre det planerade tillagningstillfället för att komma så nära rätt mängd beställd mat som möjligt samt kyla ner och värma upp lagad mat. Dessa möjligheter har inte våra mottagningskök. En annan viktig anledning är att våra kockar i tillagningskök kan anpassa sin matsedel efter matgästernas smak och preferenser.

Mängden matsvinn skiljer sig också mellan verksamhetstyp. Det lägsta matsvinnet ser vi i grundskolekök (44g/port) och det högsta matsvinnet ser vi på förskolorna (71 g/port). Gymnasiet har ett matsvinn på 48 g/portion.

Under hösten 2022 startades försäljning av matsvinnslådor från våra tillagningskök med syfte om att kunna ta hand om matsvinnet från serveringen. Sedan 2022 finns det en positiv försäljningskurva.

Sedan hösten 2019 har barn- och utbildningsförvaltningen minskat sitt matsvinn med 41%, från 85 g/portion till 50g/portion.

Socialförvaltningen har under flera år arbetat igenom rutiner för att hålla matsvinnet på så låga nivåer som möjligt. Arbetet från det kommunövergripande projektet klimatklivet som genomfördes under 2019-2023 har resulterat i att matsvinnsarbetet har blivit en integrerad och självklar del i det dagliga arbetet.

Under 2024 har socialförvaltningen fortsatt systemet med kontaktpersoner från köket som har uppdraget att samarbeta tätare med avdelningarnas personal. Samarbetet innebär att köket får snabb feedback om hur mycket mat som går åt och vilka maträtter som är omtyckta. Kostenheten fortsätter att föra statistik på hur mycket avdelningarna på särskilda boenden beställer från köken, som en aktivitet i att minska sitt matsvinn.

Det kök som har haft särskilt fokus på matsvinnet under 2024 är Sörgården som har gjort mätning under 9 veckor. Köket vägde maten som kom tillbaka från enheterna och förde statistik. Mätresultatet resulterade i att köket minskade mängden av vissa komponenter vid utskick.

Även inom funktionshinderomsorgen har rutiner och nya arbetssätt genomförts för att minska matsvinnet och skapa medvetna inköp.

Ansvarig organisation
  • Barn- och utbildningsnämnden
  • Socialnämnden
Uppdaterad: 2025-11-13