MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Miljöprogram 2022-2025 / Hållbar samhällsplanering och bebyggelse / Energi / Samverkan med kommunens energi- och klimatrådgivare
Åtgärd MP.2.1.2

Samverkan med kommunens energi- och klimatrådgivare

För att få nå ut med klimat- och energifrågor till våra invånare, företag och föreningar behövs en tydligare samverkan mellan kommunens energi- och klimatrådgivare samt berörda förvaltningar. Energirådgivning till invånare vid ny- och ombyggnation samt vid köp av tomter kan utvecklas genom god samverkan mellan kommunens bygglovshandläggare, samhällsutvecklare och energi- och klimatrådgivarna. För att kunna öka energirådgivningen till små- och medelstora företag kan samverkan mellan miljöhandläggare och energi- och klimatrådgivarna utvecklas. Energi- och klimatrådgivarna ger även rådgivning till föreningar och en samverkan behövs med kultur- och fritidsförvaltningen som sköter föreningskontakterna. För att nå ut till fler bör en utökad samverkan sker kring aktiviteter, föreläsningar, seminarium som anordnas i både kommunen och av energi- och klimatrådgivarna.

Resultat

Under 2023 har det skett 53 rådgivningar i energi- och klimatfrågor till kommunens invånare. Rådgivning sker både via telefon, e-post och personligt möte. De populäraste frågorna handlar om solceller och ibland i kombination med energilagring. Andra frågor som rådgivningen handlar om är energieffektivisering och byte av värmesystem. Under 2023 deltog energi- och klimatrådgivarna på Skillingaryds marknad (20 kontakter), Rotary Skillingaryd-Vaggeryd (30 deltagare), Götaströms golfklubb (4 deltagare), Vaggeryds och Skillingaryds bibliotek (10 deltagare) samt en presentation av verksamheten vid kommunfullmäktige (45 deltagare). I samverkan med kommunens förvaltningar inom bygg-, miljötillsyn och föreningskontakter har energi- och klimatrådgivarna uttryckt ett önskemål om tydligare samverkan.

Uppdaterad: 2024-03-05
Delansvarig
  • Kommunstyrelsen
  • Kultur- och fritidsnämnden
  • Miljö- och byggnämnden