Bland de ca 20 identifierade områden i grönstrukturplanen som är utsatta värmebölja och skyfall ska områden prioriteras för klimatanpassningsåtgärder. Åtgärderna kan vara att spara befintlig vegetation, grönstruktur på skolgårdar, torg eller kommunala bostadsområden, gröna tak eller fasader, stärka dagvattenområden, stärka infiltrerande gröna lösningar med mera.
Åtgärder i riskområden för skyfall och värmebölja
Resultat
Under 2023 har tekniska kontoret byggt tre smådammar uppströms i Skillingaryd, vid nya Sörgårdsområdet, för minskad belastningen nedströms. Åtgärd 97 i grönstrukturplanen "Spara grönområden med bäckravin i anslutning till Sörgårdsskolan och Bullerbyns förskola" är beaktad.
Viadukten under järnvägen i Skillingaryd har försetts med farthinder och kompletterande brunnar så att denna inte översvämmas.
Gällande värmebölja så har kanslienheten i arbetet med detaljplanen för Skänkelund i planbeskrivningen gett tydliga beskrivningar om hur området bör stärkas med grönstruktur för att minska risken för värmebölja (åtgärd 65 i grönstrukturplanen). I planarbetet med detaljplanen för Ålen finns förslag på en bestämmelse som reglerar återplantering av träd för att arbeta med frågan om värmebölja.
En dagvattendamm planeras att byggas i Hok under 2024 i samband med byggnation av den nya förskolan. Detta sker i enlighet med åtgärd 34 i grönstrukturplanen.
Under 2024 planeras det att genomföras åtgärder för förbättrad avrinning från viadukten i södra delen av Vaggeryd. Denna del är utpekad i grönstrukturplanen som ett område där det finns en bristande förmåga att omhänderta skyfallsregn.
Under 2025 planerar tekniska kontoret att söka investeringsmedel för att anlägga större dammar vid Fårhagen i Skillingaryd. Detta kommer att göras i enlighet med åtgärd 100 i grönstrukturplanen "Spara Fårhagen vid Sörgårdsskolan".