MiljöbarometernMiljöbarometern

Startsida / Kommunens egna miljöarbete / Kommunikation och beteendeförändring / Utveckla och marknadsföra bibliotekets miljöhörnor
Åtgärd SE.9.2.4

Utveckla och marknadsföra bibliotekets miljöhörnor

Miljöhörnorna på Vaggeryds och Skillingaryds bibliotek ska fortsätta att utvecklas och vara en naturlig plats för utställning och informationsspridning. Syftet med miljöhörnan är att informera besökare och sprida kunskap om miljöfrågor. Målet är att utveckla miljöhörnorna till att blir en naturlig utställningsplats för fler av kommunens verksamheter, t ex förskola, skola, Remida och andra verksamheter som vill informera om sina verksamheters miljöarbete.

Genomförande
Arbetsgruppen ska fortsätta att utveckla och marknadsföra miljöhörnorna med olika miljöteman. Arbetsgruppen ska verka för att fler verksamheter vill visa sitt miljöarbete i miljöhörnorna.

Uppföljning
De aktiviteter och teman som årligen utförs redovisas i den årliga miljöredovisningen.

Resultat

Under delåret 2019 har vi haft 5 teman i Miljöhörnan:
Under februari-mars hade vi temat "Släng inte maten" som en del i satsningen kring att minska matsvinnet i kommunen. Temat uppmärksammades av media, bland annat Jönköpingsposten och radio P4.

Nästa tema var "Odla själv" där vi blanda annat visade bibliotekets fröbibliotek, gav exempel på hur man kan bygga bihotell och visade hydroponisk odling.

Sommarens tema var bin och pollinering. Vi hade besök av biodlaren Therese Hammargren som höll en föreläsning för förskolebarn och visade levande bin.

Höstens tema var svampar där vi hade Dan Damberg, lärare på Fågelforsskolan som föreläste och guidade oss om svampar. Närmare 25 personer deltog på svampföreläsningen. Vi hade också en tävling där förskolor fick skicka in teckningar på svampar och få chans att vinna en svampfest.

Årets sista tema var Hållbar konsumtion. I miljöhörnan visades alla de saker som biblioteket lånar ut förutom böcker, t ex symaskin, kokplatta, verktygslåda med mera.

Uppdaterad: 2020-03-02
Ansvarig organisation
  • Kultur- och fritidsnämnden